Antoine de la Farge

Loire - FRANKRIJK

Antoine de la Farge

Geschiedenis

"Antoine's grootvader, Gerard Clément, was een van de meest gerespecteerde wijnbouwers van de streek en een van de oprichters van de appellatie 'Menetou-Salon'. Nog steeds is hij aanwezig op het domein en voor Antoine was en is hij nog steeds zijn grote inspiratie en voorbeeld. Hij begon zijn carrière in een wijnwinkeltje en later werd hij wijnaankoper van een van Frankrijks grootste wijnhandelaars. Hier kreeg hij de kans om zijn kennis enorm uit te breiden en internationale ervaring op te doen (o.a. in Australië). Na 12 jaar van omzwervingen keerde hij in 2012 terug naar het moederdomein om al die ervaringen in praktijk om te zetten. Antoine voelt zich als wijnmaker een dirigent die de bodem omzet in muziek. Elke wijn moet een natuurlijke weerspiegeling zijn van zijn terroir en vraagt een duurzame landbouw om dit te verwezenlijken. De wijnbouwer is het cement tussen de druivelaar en de uiteindelijke wijn. Hij wil de wijn dus niet manipuleren maar enkel zachtjes begeleiden. Daarom worden alle druiven met de hand geplukt, wordt er enkel gebruik gemaakt van de zwaartekracht en worden er geen gisten toegevoegd om de gisting op gang te krijgen. Zijn wijnen vallen dan ook voortdurend in de prijzen.

Terroir

Met de verschillende terroirs weet Antoine de la Farge telkens stuk voor stuk heerlijke resultaten te boeken. Op Pouilly-sur-Loire werkt hij op een ondergrond van 65% Silex aangevuld met caillottes (witte kalk). Voor Quincy wordt op een bodem van zand en klei geoogst. In Menetou-Salon groeien de druiven op kimmeridgien, de befaamde Kalkrijke bodem met veel mergel en schelpen terwijl Sancerre eveneens uit caillottes is samengesteld.

Wijnen

Monocepages van Sauvignon Blanc en Pinot Noir waarbij Sauvignon Blanc de belangrijkste druivensoort in de regio is. Gezien de klimatologische omstandigheden en de diversiteit van de terroirs heeft Sauvignon Blanc in deze regio een zeer langzame rijping die de ontwikkeling van de citrusnoten en de finesse van de druivensoort mogelijk maakt. De Pinot Noir, een delicate druif voor zijn kleur en structuur vereist een speciale zorg om zijn finesse en elegantie uit te drukken. Een gemiddelde vatlagering geeft lichte en fruitige rode wijnen met aroma's van rood fruit, een langere periode zorgt voor wijnen met een meer assertieve structuur en een krachtiger boeket.