Minervois • FRANKRIJK

img desc

Daar waar we werken en waar we u als gasten van harte welkom heten

Welkom op de heuvelruggen van Siran, bekend om zijn dolmens, zijn Capitelles (18e en 19e eeuwse herdershuisje) en zijn wijn- en olijfgaarden.

De talloze wijngaarden, beplant met onder meer Carignan, Syrah & Grenache namen in de loop van de jaren grimmige vormen aan, met zwaar vervormde wijnstokken, gemarteld door de hevige slagregens, de gierende wind en de lange periodes van droogte die de Siran heuvel kenmerken.

Het is de argilo-kalkrijke samenstelling van de ondergrond in deze regio die de wijnstokken doet overleven, en de wijnbouwers geeft wat ze nodig hebben: hoog kwalitatieve druiventrossen, bulkend van regionale authenticiteit.

De verschillende percelen in de regio werden eeuwen geleden als het ware in stukken gesneden door de bouw van lage stenen muren. Domaine ANCELY bezit slechts een klein deel van dit lappendeken, en staat bekend als een van de kleinere La Livinière wijnen producerende domeinen in de regio. Volgens hen is het de mix van de geuren, eigen aan de Garrigue, de regionale kruiden en het rood fruit die hun wijnen "La Muraille" (de muur) en "Vignes Oubliées" (vergeten wijngaarden) dat extra vleugje elegantie geven, om nog maar te zwijgen over de lange en intense afdronk… Puur genot!

Ancely: De droom werd werkelijkheid

Over het domein:
De totale oppervlakte: 20 hectare waarvan 85% AOP (appellation d'origine protégée).
De druiven: Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault en Pinot.

Beplantingsdichtheid: 5.000 wijnstokken per hectare

Het weldoordachte en constante streven naar perfectie

Het domein werd opgericht in de jaren ‘70, toen de ouders van de huidige wijnmaker hier hun eerste kavels kochten. Er werd onmiddellijk gestart met de beplanting van een aantal wijngaarden met een nieuw soort “versterkte” wijnstokken van onder andere de Syrah en de Grenache.

Domain Ancely kende onder zijn oprichters een jarenlange constante groei.
Pas in 2001 besloten moeder en vader het roer in handen van hun toen 34 jarige- zoon te geven, om zelf eindelijk te kunnen genieten van hun welverdiende pensioen.

“Door de jarenlange zorg welke ik samen met mijn ouders had gedragen voor onze wijngaarden, en de ervaring die ik opdeed bij het oogsten, jaar na jaar kende ik elke wijnstok op het domein reeds door en door”.

img desc

Zomer 2002:

Na de renovatie van de oude kelder: Het installeren van nieuwe vaten, geautomatiseerde druiventrieermachines, koelunits en wijnpers, besluit men om de cooperatieve van wijnboeren waarvoor ze reeds jaren werken achter zich te laten, en hun eigen dromen te gaan realiseren.

Belangrijke beslissingen zoals de gebruikte snoeiwijze, het wel of niet verwijderen van te veel aan blad om aldus doende meer zon aan de ranken toe te laten, of het invoeren van “groen oogsten” lagen niet langer in handen van de coöperatieve, maar konden zelf worden genomen.

September 2002:

De allereerste oogst van de onafhankelijke wijnkelder is een feit: Alle druiven (Syrah, Grenache en Carignan) werden met de hand geplukt, en vervolgens met de grootst mogelijke voorzichtigheid afgevoerd in kleine kratten (+/-35 kg per stuk).

Tijdens de fermentatie worden zowel duurtijd als temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden,

Na het fermenteren worden de druiven overgepompt naar de wijnpers, waar door middel van een trage persing het sap vrijkomt. Hier worden op regelmatige basis reeds stalen en monsters geproefd.

De vinificatie en maturatie van de wijnen gebeuren onder het toezicht van een oenoloog.

Maart 2003:

De botteling van hun eerste wijn, Minervois, " La Muraille" 2002 is een feit.

Maart 2004:

Eerste botteling van hun Minervois La Livinière, " Les Vignes Oubliées" 2002.

De aankoop van deze rotsachtige, ietwat wilde percelen welke weinig vooruitzicht boden op een hoge opbrengst, mocht voor velen misschien initieel niet op een weldoordachte beslissing lijken, ze hebben intussen wel de omvang van hun belang met betrekking tot de kwaliteit van de Domaine Ancely wijnen bewezen.

Meer zelfs: intussen maken deze “vergeten wijngaarden” integraal deel uit van de officiele herkomstbenaming Cru Minervois La Livinière.